Hottub met zout water

De ogen gesloten, armen gespreid en drijvend genieten van de rust en ontspanning. Je droomt even weg naar zee of zelfs de dode zee. Het water in de hottub hygiënisch houden door het gebruiken van een hoeveelheid zout lijkt je ideaal. In dit blog vertel ik je graag meer over de hottub met zout water.  

Elektrolyse systeem

Wil je graag een hottub met zout water? Gewoon een schep zout in het water gooien, dat werkt niet. Om de effecten van zout hottub water te creëren heb je altijd een zoutelektrolyse systeem nodig. Zo’n systeem zorgt er eigenlijk voor dat het zout omgezet wordt naar ‘chloor’. Zout is een natriumchloride en door middel van het systeem worden chloor en natrium gescheiden. 

De chloride zorgt er uiteindelijk voor dat alle bacteriën in het water dood gaan waardoor het hottub water gezond en helder blijft. Op het moment dat de chloride uitgewerkt raakt bindt het zich weer aan het natrium en wordt de cyclus van ontbinden vanzelf weer herhaald. Voor het reinigen van hottub water met zout heb je zo’n 2 tot 6 gram per liter water nodig.

Achthoekige hottub ducktub Welvaere

Voor- en nadelen elektrolyse systeem

Er zijn verschillende voor- en nadelen van het hygiënisch houden van hottub water door middel van zout.  Een aantal voordelen zijn dat zoutelektrolyse het water zacht en kristalhelder maakt, je hebt geen ‘vieze’ geur van chloor of prikkende ogen. Het onderhoud van zo’n systeem is een stuk lager, de behandeling is gemakkelijk en gaat vanzelf door. Je hoeft geen extra zout toe te voegen als het systeem eenmaal loopt.

Uiteraard zijn er ook een aantal nadelen. Een zoutelektrolyse systeem is erg duur in aanschaf. Een goed systeem moet namelijk uitgerust zijn met een ORP-sensor (Oxidation Reduction Potential) die de hoeveelheid geproduceerde chloor meet. Ook heeft het water uiteraard een lichte zoute smaak. En het grootste nadeel is dat het zout kan zorgen voor roest op verschillende onderdelen van de hottub. 

Meer weten over onze hottubs?

Hottub met zout water

Gezondheidsvoordelen zout water

Zout water heeft zeker ook een aantal voordelen voor onze gezondheid. Zouttherapie is al decennia lang een traditie in Oost-Europa en de laatste jaren zie je het ook in ons land steeds meer terug in wellnesscentra. Niet perse heel verrassend want zouttherapie verlicht klachten aan de luchtwegen en de huid. Het werkt ook verlichtend bij gewrichtspijn en reumatische aandoeningen.

Warm zouthoudend water werkt in combinatie met de temperatuur, waterdruk, opwaartse druk, waterweerstand en mineralen. De opwaartse druk van het zoute water zorgt ervoor dat je gemakkelijk gaat drijven en de spieren echt kunnen ontspannen. Wanneer je je ogen sluit, geniet van de rust en het moment voelt het net alsof je in de dode zee drijft.  Van zouthoudend bronwater spreek je op het moment dat er een zoutgehalte is van 14 gram per liter. Wil je echt kunnen drijven dan moet er zelfs 64 gram of meer zout in het water zitten.

Let op: de gezondheidsvoordelen van zouthoudend water treden dus niet in werking met een zoutelektrolyse systeem. Met zo’n systeem heb je aanzienlijk minder zout nodig en spreek je dus niet echt van zouthoudend water. Het is dus belangrijk om deze twee los van elkaar te zien. Wanneer je deze gezondheidsvoordelen wilt ervaren raden wij aan om geen hottub met zout water te creëren, maar om naar een wellnesscentra te gaan. 

Bekijk onze hottubs

Nieuwsgierig geworden naar onze Ducktub hottubs?

Bekijk ze hier!
Hottub voor het gezin

Mogelijk bij onze Ducktubs?

Helaas is het momenteel niet mogelijk om het hottub water te reinigen met een zoutelektrolyse systeem. Door de hoeveelheid zout in het water kunnen de kachel en onderdelen zoals een jetsysteem gaan roesten en kapot gaan. Een hottub met zout water is dus bij Welvaere helaas niet mogelijk. 

Hetzelfde schone water als met zoutelektrolyse systeem krijg  je door een filtersysteem in de hottub te laten monteren. Door dit filtersysteem te gebruiken in combinatie met AquaClean, een milieuvriendelijk all-in-one reinigingsproduct, kun je tot wel 3 maanden met hetzelfde water doen. Ook dit middel zorgt voor zacht en kristalhelder water. 

Meer informatie over het hottub water reinigen 

Meer informatie over het reinigen van het water in de hottub vind je hier. Je kunt ook altijd contact opnemen met een van onze adviseurs als je hier vragen over hebt. We staan vijf dagen in de week voor je klaar.

Sanne
17 feb 2021
Geschreven door Sanne
Wellness Expert