kachels voor de hottub

De verschillende hottubkachels

Wanneer je op zoek bent naar een hottub kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn zoveel keuzes, mogelijkheden en opties. Alleen al als je kijkt naar de verschillende hottubkachels. In onderstaand blog leggen we de verschillen uit tussen de kachels die ervoor zorgen dat het water in jouw (toekomstige) hottub heerlijk warm is en jij kunt ontspannen!

Drie verschillende hottubkachels

Er zijn over het algemeen drie type hottub kachels te vinden; de externe kachel, interne kachel en de geïntegreerde kachel. Bij Welvaere vind je alleen die eerste versie.

De externe hottub kachel

De Externe kachel staat, zoals de naam al verteld, extern bij de hottub. Ernaast dus. Deze is vrijwel altijd verbonden met de hottub door middel van tules waardoor er water bij de kachel komt. Het grootste voordeel van een externe hottub kachel is dat deze geen ruimte in neemt in de hottub en je van iedere plek gebruik kunt maken om te zitten. Daarnaast is het gebruik van deze kachel ook zeer praktisch. Je maakt gemakkelijk een vuurtje in de kachel, kan het vuile as er gemakkelijk uithalen en deze type kachel heeft vaak een aslade.

 

hottub kachel vuur

De externe hottubkachel werkt altijd op natuurlijke wijze. De kachel is voorzien van twee doorvoeren, waar het water naar binnen en naar buiten kan. Door de natuurlijke eigenschap van water, zal verwarmd water willen stijgen. Het water wat in de hottub kachel wordt opgewarmd, zal dan ook via de bovenste doorvoer de kachel uit gaan. Door dit natuurlijke verschijnsel ontstaat er een natuurlijke circulatie. Het warme water zal stijgen waardoor aan de onderzijde nieuw kouder water de kachel in zal kunnen stromen. Op deze manier kan de externe kachel uw gehele bad opwarmen, zonder het gebruik van elektriciteit.

De interne hottubkachel

Een interne hottubkachel zit altijd in de hottub. Altijd direct in het water. Vaak zie je dit type terug in traditionele houten hottubs, maar ook in de ‘moderne’ hottubs zie je dit type kachel. De kachel wordt geplaatst in het water waardoor het direct zijn warmte af kan staan aan het water. In sommige interne hottub kachels zie je dan ook doorvoeren zitten om zo nog meer in contact te staan met het water. Omdat de kachel dus direct zijn warmte afgeeft aan het water is de kachel ook heet. Daarom zal er altijd voor de veiligheid een hekje in het water zitten. 

De interne kachel heeft als voordeel dat deze geen extra ruimte in neemt rondom de hottub. Maar is wat minder makkelijk in gebruik. Zo is deze hottub kachel best wel diep en om deze reden ook niet heel gebruiksvriendelijk met stoken en schoonmaken. Daarnaast neemt de kachel ook altijd 1,5 zitplek in de hottub in. Je kunt dus met minder mensen tegelijk ontspannen in je hottub. 

De geïntegreerde hottubkachel

De geïntegreerde hottubkachel is de kachel die je het minst vaak voorbij ziet komen. Deze kachel geplaatst achter de (houten) afwerking van de hottub en geeft de hottub vaak een uniek en strakke uitstraling. In principe werkt deze hottubkachel hetzelfde als de externe kachel, maar neemt net zoals de interne kachel wat ruimte in binnen in de hottub. Vaak wordt daar een verhoogde zitting in geplaatst voor de kleinste. 

Verschillende hottubkachel materialen

Naast de verschillende type hottubkachels zijn er ook verschillende materialen die gebruikt worden voor de kachels. Zo zijn er kachels die gemaakt zijn van aluminium, RVS 304 en RVS 316. 

Daarbij is aluminium een zeer goede warmtegeleider, maar is dit materiaal veel minder sterk dan RVS. 

Aluminium hottubkachel

Wanneer de hottubkachel gemaakt is van aluminium is het ook beter om geen chemicaliën te gebruiken zoals chloor hier kan de kachel kapot van gaan. Wanneer je een  aluminium hottubkachel hebt in combinatie met RVS onderdelen in de hottub zoals doorvoeren of kopjes van een bubbelsysteem zal het aluminium sneller beschadigen. Het minst edele van de twee, in dit geval alumium, gaat oxideren. Hierdoor kunnen RVS en aluminium eigenlijk niet samen in de hottub. 

Ducktub Ovalti

RVS 304 en RVS 316

De hottubkachels van Welvaere komen in twee sterke materialen. Namelijk RVS 304 en RVS 316. De Welstove Medium is gemaakt van RVS 304 en de Large en Pro van RVS 316. Beide sterke materialen, maar verschillen wel in kwaliteit. 

Het verschil tussen RVS 304 en 316 is dat 304 een veel gevoeliger materiaal is. Zo is RVS 304 gevoelig voor chloriden en zuren waardoor er sneller corrosievorming kan ontstaan dan bij RVS 316.Dat betekent dat al onze kachels zonder problemen aan de kust kunnen staan en dat je wat chloor kunt gebruiken in het hottubwater.

Nieuwsgierig naar onze hottubs?

De verschillende hottubkachels van Welvaere

Bij Welvaere vind je drie verschillende hottubkachels die ervoor zorgen dat het water in de hottub heerlijk warm wordt. De Welstove Medium, Welstove Large en de Welstove Pro. Alledrie prachtige en gebruiksvriendelijke hottubkachels. Je hebt bij ons de mogelijkheid om de kachel te kiezen die jij het fijnste, mooiste of degene die het beste bij jouw budget past.

 

Welstove hottub kachel vuur houtgestookt

De Welstove medium

De Welstove Medium is onze basis hottubkachel. Deze hottubkachel wordt standaard meegeleverd bij iedere hottub. Door het grote deurtje is deze kachel gemakkelijk in gebruik en kun je hier een groot vuurtje in stoken. Deze hottubkachel heeft het water in de hottub gemiddeld met zo’n 2 a 2,5 uur warm. Dit is wel altijd afhankelijk van de starttemperatuur van het water en de manier waarop je stookt. Een klein nadeel aan dit type kachel is dat je het deurtje niet gemakkelijk op een kiertje kunt zetten en dat er geen aslade in zit.

Welstove Large

De Welstove Large geeft een fijne upgrade aan jouw hottub. Het water wordt met deze kachel zo’n half uur sneller warm dan de Welstove Medium. Het gebruiksgemak van deze kachel ligt een stuk hoger door de aslade en het type deurtje. Ook heeft deze kachel een grotere stookruimte.

Welstove Pro

De Welstove Pro is een unieke design kachel. De kachel zweeft aan de hottub en heeft een groot glazen ruitje waardoor je het vuurtje ook buiten de hottub kunt zien. Met dezelfde opwarmtijd als de Welstove Large en een fijne manier van gebruiken is dit echt een topper om het water in de hottub te verwarmen.

Vragen over de verschillende hottubkachels?

Heb je een vraag over onze Ducktubs in combinatie met de verschillende hottubkachels? Kom dan eens langs in ons Experience Center. Hier steken we met alle liefde een kachel voor je aan en kun je onder het genot van een kopje koffie al jouw vragen over onze hottubs en hottubkachels stellen.

Sanne
08 okt 2021
Geschreven door Sanne
Wellness Expert