Hoe maak je de hottub ‘vriesklaar’ ?

Ja, de eerste sneeuwvlokken van het jaar hebben de grond alweer geraakt. Hoewel ze net zo snel weer verdwenen als dat ze kwamen aanwaaien en de stromende regen ze snel weer doen vergeten, kunnen we er niet omheen. Het is winter. Hartje winter. Tenminste, volgens de kalender. Afgezien van een paar hele koude middagen, ben ik qua gevoel toch wel een beetje blijven hangen in een licht overenthousiaste herfstsfeer…

Tot nu toe heeft de winter ons dus in een milde greep gehouden, maar wees voorbereidt – want dat kan natuurlijk zo veranderen! Hoe bereid je je dan voor? Nou, laten we beginnen met de hottub ‘vriesklaar’ maken.

De hottub

De hottub zelf kan wel tegen een stootje – en ook wel tegen een beetje vrieskou. De kuip is namelijk van glasvezelversterkt kunststof en zal niet krimpen of uitzetten bij temperatuurwisselingen.

De kachel

De kachels zijn echter een ander verhaal: hier zal iets meer aandacht aan besteed moeten worden willen ze een serieuze winter overleven. Als het water in de kachels bevriest ontstaat er namelijk een kans dat de de kachel vervormd of dat er barsten ontstaan in de kachelwand.

Er zijn drie verschillende manieren om dit te voorkomen bij de interne- en externe kachel en bij die laatste mag er nog één extra worden bijgeteld!

1. Alles laten leeglopen

De meest voor de hand liggende manier is de volledige hottub, inclusief kachel, laten leeglopen. Voor bevroren water hoef je op deze manier in ieder geval niet bang te zijn. Wil je de hottub echter wel gebruiken in de winter (“wat is dat nou voor een opmerking? Natuurlijk willen we de hottub gebruiken in de winter!”), dan roepen de waterrekening en wie weet ook je milieubewuste geweten misschien een ander gevoel op. Je zult de hottub namelijk elke keer als je ‘m gebruikt weer moeten laten leeglopen… snel doorgaan naar optie twee en drie dan maar?

2. Kachel opstoken

Om te voorkomen dat je elke week kostbare tijd moet uitrekken en natuurlijk om water te besparen, kun je er ook voor kiezen om het hottub water te laten staan. Door elke week de kachel even licht op te stoken voorkom je dat het water bevroren raakt. Je moet hierbij wel af en toe even de temperatuur van het water meten, om er zeker van te zijn dat de temperatuur niet te snel afzakt tot het vriespunt!

3. Water circuleren

Je kunt er ook voor kiezen om een zandfilter- of circulatiepomp aan te sluiten. Deze pomp kan ervoor zorgen dat het water in beweging blijft, waardoor de kans op bevriezing minder wordt. Ook hierbij is het belangrijk om af en toe de temperatuur van het water te checken!

4. Kachel leeg laten lopen

De externe kachel heeft nog een vierde optie! Er kan namelijk een stop op de doorvoer worden geplaatst of een kogelkraan tussen de kachel en de hottub worden gezet. Hierdoor kun je de kachel afzonderlijk van de hottub laten leeglopen, waardoor je het hottub water spaart!

Wil je het helemaal afmaken en zo min mogelijk warmte laten ontsnappen? Dan kun je er ook nog voor kiezen om een deksel op de hottub te plaatsen.

Komt er dus toch nog een strenge winter om het hoekje kijken, dan ben je met deze tips in ieder geval verzekerd dat je hottub die zeldzame, ijzige vrieskou overleeft.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Krijg onze laatste blogs over ontspanning in je mailbox
Inschrijven
Je kunt je altijd weer uitschrijven.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Krijg onze laatste blogs over ontspanning in je mailbox
Inschrijven
Je kunt je altijd weer uitschrijven.
close-link

Geïnteresseerd? Kom langs in de showroom!

Onze adviseurs kunnen al uw vragen beantwoorden.
4 dagen per week geopend, ook op zaterdag!
Plan uw bezoek in
close-link
Kom langs in onze showroom