Red Cedar sauna? Bekijk ook eens andere duurzame mogelijkheden!

Wanneer je op zoek bent naar een eigen sauna voor in je achtertuin kom je verschillende mogelijkheden tegen voor de houtsoorten zoals: western Red Cedar, Vurenhout, Thermohout en Knotty Cedar. Voor welke houtsoort kun je het beste gaan en wat zijn de voor en nadelen van bepaalde houtsoorten? Dat ga ik je in deze blog uitleggen.

Red Cedar sauna soorten

Waar komt dit vandaan?

In Red cedar zitten ook verschillende soorten. Zo heb je Western Cedar, Knotty Cedar en Clear and Better. Red Cedar hout vindt zijn oorsprong in Canada. Deze Noord-Amerikaanse houtsoort staat bekend als erg duurzaam. Met de duurzaamheidsklasse 2 gaat deze houtsoort met gemak 20 tot 25 jaar mee. Het klassieke Red Cedar hout komt uit het binnenste van de boom en heeft hierdoor dan ook nauwelijks tot geen noesten. Heel erg mooi en geschikt hout voor een Red Cedar sauna.

Ontspanning in buitensauna

Knotty Cedar

Knotty Cedar wordt vaak ook verkocht als of voor dezelfde prijs als het klassieke Cedar hout. Het verschil met het klassieke Cedar hout is dat deze houtsoort vanaf de buitenste laag van de boom komt. Dit zorgt ervoor dat dit een relatief ‘jonge’ houtsoort is met meer kans op visuele defecten zoals noesten. Normaal gesproken zou Knotty Cedar zo’n 30% goedkoper moeten zijn dan het klassieke Red Cedar.

Thermohouten sauna uikiezen?

Beleef onze houtgestookte en elektrische barrelsauna’s in onze mooie showtuin. Ervaar zelf hoe de kachel gemakkelijk de sauna warm maakt en droom weg met het idee dat je dit in je eigen tuin hebt.

Langskomen
Wellnesstuin Welvaere
Buitensauna Welvaere

Clear and Better

Een andere soort Red Cedar hout is de clear and better variant. Deze soort komt dicht tegen de traditionele houtsoort aan. Deze Red Cedar soort is noestvrij en heeft rustige lijnen. Dit komt doordat deze houtsoort van bomen afkomt die 250 tot 300 jaar oud zijn. De Clear en Better planken worden allemaal op uiterlijk geselecteerd en is mede hierdoor ook duurder dan bijvoorbeeld Knotty Red Cedar.

 

Thermohouten sauna

Waar komt dit vandaan?

Thermohout is een houtsoort dat niet aan een boom groeit en komt oorspronkelijk uit Scandinavië. Thermohout is gemaakt van ecologisch Pinewood of Sprucewood. Daarbij wordt iedere plank nog extra gecontroleerd op fouten en beschadigingen. Hierdoor heel goed geschikt voor je eigen sauna.

Volledige milieuvriendelijk

Thermohout groeit dus niet aan een boom, maar is thermisch behandeld. Er worden hier geen chemische middelen aan toegevoegd. Het thermisch behandelen van de houtsoort zorgt ervoor dat de chemische en fysische eigenschappen van het hout voor altijd veranderen, net zoals de structuur van het hout.

Bij de thermische behandeling wordt het ‘onbewerkte’ hout in een grote oven geplaatst waar de temperatuur langzaam tot en met 220 graden wordt gebracht. Dit gehele proces kan wel 110 uur duren. Als gevolg van dit proces is het hout ook harsvrij: een sterke, goede droge houtsoort.

 

Thermohout en Red Cedar hout zijn beide vergelijkbaar. De houtsoorten hebben dezelfde levensduur en duurzaamheidsklasse. Ook geven beide houtsoorten een heerlijke geur af in de sauna. Het enige verschil zit hem in de prijs: zo is thermohout goedkoper dan het traditionele Red Cedar. Ook zijn er uiterlijke verschillen in kleur. Niettemin is het Scandinavische thermohout een van onze favorieten, maar ook van onze klanten! Interesse in een buitensauna op maat van thermohout? Kom dan eens langs in onze showroom!

tabitha
04 feb 2019
Geschreven door tabitha
Wellness Expert