sauna kleine tuin

5 tips voor kleine tuinen!

Kleine tuinen. Dat is iets wat veel Nederlanders gemeen hebben. In ons volgebouwde landje blijft er voor de gemiddelde mens helaas weinig ruimte over voor privé-bossen, grote oprijlanen en tuinen waarin je kunt verdwalen. Gelukkig kun je ook veel met een kleine tuin; vaak zelfs meer dan je denkt. Kom erachter hoe jij je tuin groter kunt laten lijken met onderstaande vijf tips:

Illusie

Wek de illusie op dat je tuin groter is door delen gedeeltelijk aan het zicht te onttrekken. Door je terras niet aan het begin, maar in het midden van je tuin te maken, breek je de tuin op en blijft het een verassing wat zich daarachter schuilhoudt. Maar ook door houten tuinschermen te plaatsen, het planten van een heg of door een muur met doorkijkpoort neer te zetten, creëer je de illusie dat er zich meer bevindt dan alleen dat wat het oog ziet. En is het niet veel leuker om een mysterieus oerbos of een oneindige jungle in te beelden, dan naar de schutting van je buurman te staren?

Minder is meer

Onthoud: een rommelige tuin lijkt altijd kleiner! Probeer te minimaliseren wanneer het aankomt op je tuininrichting. Focus op de belangrijkste elementen. Misschien is dat voor jou een robuuste tafel, een comfortabele zithoek of een grote gril. Wie weet een hottub of een sauna. Hoe dan ook, kies voor wat jij echt belangrijk vindt. Richt je tuin om die eyecatcher heen en houd de rest van de omgeving rustig.

sauna kleine tuin

Verschillende levels

Door verschillende hoogtes aan te brengen ontstaat er een ruimtelijk effect in de tuin. Een kleine verhoging – of verlaging – kan al genoeg zijn om de tuin een interessante en speelse wending te geven. De meest makkelijke manier is om verhoogde (vaste) bloembakken of borders aan te brengen, maar ook brede trappen en verhoogde terrassen doen het erg goed in een kleine tuin.

Groot groter grootst  

Groter? Maar dat neemt toch juist meer ruimte in? Dat klopt, maar een aantal grote accessoires oogt wel een stuk rustiger dan veel kleine objecten. En we gingen voor een ‘optisch’ grotere tuin, toch? Wat er dan precies groter moet? Grote potten, grote tegels, grote bladeren, grote meubels, noem maar op. Het liefst met herhaling. En zeker niet te veel! Keuzes maken is a must.

Belijning

Lange lijnen wekken de illusie van een lange afstand op. Maar hé, lange diagonale lijnen zijn hier nog beter in! Probeer dit te verwerken in het ontwerp van je tuin, door bijvoorbeeld een schuin pad aan te leggen. Kronkelende paden werken overigens ook heel goed. Hoe langer het pad, hoe groter de tuin aanvoelt.

Ook elementen – zoals bloembakken of perkjes – haaks op de schutting plaatsen, kan je het gevoel geven wonderen te hebben verricht.

Kleuren

Het is erg belangrijk om de kleuren rustig te houden. Nogmaals, less is more. Groen doet het natuurlijk altijd goed – daar kom je waarschijnlijk ook niet om heen –  maar kies niet meer dan twee andere kleuren voor erbij om je tuin zo harmonieus mogelijk te doen ogen.
Die kleuren mogen dan wel weer in verschillende tinten terugkomen. Juist met die verschillende tinten kun je diepte creëren, door de donkere kleuren vooraan te plaatsen en langzaam over te gaan op lichtere tinten.

Eenheid, optisch bedrog, minimalisme en eyecatchers. Een goede combinatie voor het creëren van een ruimtelijk ogende tuin! Wie zei er nou dat die hottub niet past?