Het is winter. Koud, nat, winderig. Genoeg redenen om niet naar buiten te gaan, laat staan om je ramen open te zetten! Maar hoe kom je dan aan je benodigde porti frisse lucht? Binnen ga je het niet vinden. Schijnbaar zijn onze huizen tegenwoordig zo goed geïsoleerd, dat verse lucht een zeldzaam begrip is binnenshuis. Ongemerkt krijgen we door het droge binnenklimaat en te weinig zuurstof last van hoofdpijn, slaapproblemen en soms zelfs huidklachten of longirritaties.

Gelukkig zijn er voor de meeste problemen slimme oplossingen te vinden. Zo ook voor deze, en de natuur helpt daar graag een handje bij mee.

Natuurlijk kun je zo’n welgevormde electrische luchtreiniger kopen, maar dat heeft nog nooit iemands interieur goed gedaan. Nee, beter kun je je woning aankleden met planten. Luchtzuiverende planten welteverstaan.

Voordelen luchtzuiverende planten

Uit een onderzoek van NASA is namelijk gebleken dat bepaalde planten de lucht kunnen filteren. Zo kunnen sommige planten trichloorethyleen, formaldehyde en benzeen uit de lucht halen: stoffen die hoofdpijn, huidirritaties en bij langdurige blootstelling zelfs kanker kunnen veroorzaken. Klink niet gek hè, die luchtzuiverende planten? Het wordt nog beter.

Luchtzuiverende planten helpen namelijk niet alleen om schadelijke stoffen uit de lucht te halen, ze zetten ook CO2 om in zuurstof, breken vieze geuren af en en zorgen voor een hogere luchtvochtigheid. Dit geeft een enorme boost aan je concentratievermogen, slaap kwaliteit en algemene gezondheid.

Om je alvast op weg te helpen heb ik hieronder drie zuiveringsplanten uitgelicht die tot de top van de luchtzuiverende planten behoren!

3 zuiveringsplanten

Goud- of Areca Palm

De goudpalm komt oorspronkelijk uit Madagaskar. Deze exotische plant heeft weinig zorg nodig en is een echte topper als het aankomt op lucht zuiveren. Oh en CO2 omzetten in zuurstof is zeg maar echt zijn ding.

Monstera

Deze populaire hipsterplant ziet er niet alleen ontzettend ‘hip’ uit, hij is ook erg makkelijk in de omgang. Je kunt ‘m namelijk op zowel donkere, als lichte plekken zetten en hij heeft weinig verzorging nodig.

Lepelplant

Deze plant heeft iets meer verzorging nodig dan de bovenste twee, maar dat geeft ze dan ook goed aan. Hangen de bladeren? Dan heeft ze iets meer water nodig. Zijn ze vaal? Dan heeft ze zin in wat plantenvoeding. De plant heeft sierlijke bladeren en in het voorjaar krijgt ze prachtige witte, lepelvormige bloemen – vandaar ook de naam ‘lepel’ plant.